• header1
  • header2
  • header3
  • header4
  • header5
  • header6
header11 header22 header33 header44 header55 header66
estetik cerrahi

Sık sorulan sorular

sık sorulan sorular Soru: Bu ameliyatın yürümeye bir etkisi olur mu?

Cevap: İlk günlerde elbette.. Çünkü implantlar kas içine konuyor. Kas içine implant koyduğunuzda o kas gerilir ve bu yüzden yürürken ağrı duyarsınız. Özellikle ilk 3 gün yürümek emeklemek gibi olur; hasta kısa adımlarla yürür.. İyileşme ile ilgili sayfada ameliyattan sonra çeşitli günlerde hastaların nasıl yürüdüklerini görebilirsiniz.. Genellikle 1 haftanın sonunda hastalar normal yürüyüşlerine kavuşurlar.. Polio sekeli olan hastalarda ise yürüme zaten normal değildir; etkilenen bacakta fonksiyon kaybı vardır. Hastalar, genellikle etkilenen bacaklarını hafifçe sürüyerek yürürler. Ağırlık genel olarak etkilenmemiş bacağa verildiği için sağlam olan taraf genellikle daha kaslıdır. Hastaların yürüyüşleri daha uzun sürede normale döner. Normal derken, bu implantlar poliolu hastalarda yürüyüşü düzeltmez. Sadece görünüşte ince olan bacağı kalınlaştırarak kozmetik düzelme sağlarlar. İki bacak arasında asimetriye yolaçan kalınlık farkı giderilmiş olur. İyileşme dönemi sonunda yürüyüş yine eskisi gibi sekelli kalacaktır. Normale dönüş derken kastım budur.





sık sorulan sorular Soru: Ameliyattan sonra ne zaman normal yürümeye başlarım? İşten kaç gün izin almalıyım?

Cevap: Genellikle normal yürüyüşe kavuşmak 1 hafta alır.. Özellikle ilk 3 gün evde istirahat etmelisiniz. Üçüncü gün kontrolünüzde sargılar açıldıktan sonra dilediğiniz kadar yürüyebilirsiniz.. Yine de bir çok hastanın normal hayatına dönmesi 1 hafta alıyor. Hastaların yürüyüş videolarını görmek için iyileşme sayfasına bakınız..



sık sorulan sorular Soru: Çarpık bacakları düzeltmek için silikon implant dışında bir yol var mı; mesela ameliyatsız bir yöntem?

Cevap: Yağ enjekte ettiklerini söyleyenler var ama bence yağ enjeksiyonu bu bölgede hiç bir işe yaramıyor; tamamen eriyor. Kalıcı dolgu kullananlar da vardır. Bu gibi dolguları da tavsiye etmiyorum; çünkü bacağa binen yük ve basınç sebebiyle enjekte edilen dolgu maddesi, kas lifleri arasında yer değiştirip ciltaltına çıkabiliyor. Halbuki silikon baldır implantlarının katı kılıfları sebebiyle belli bir şekli var; bu yüzden içindeki silikon jel yer değiştirmez. Aksine, bacağa şekil verecektir. Enjekte edilen yağ yada dolgular ise, bir kılıfları olmadığından bacağa şekil vermezler, aksine doku içine dağılıp yer değiştirebilirler.. Gerçek anlamda ve kalıcı sonucu ancak silikon baldır implantlarıyla alabilirsiniz..



sık sorulan sorular Soru: Kullandığınız silikonlar güvenli midir?

Cevap: Öncelikle şunu aklınızda tutun; bu tarz implantları üreten firma sayısı zaten sınırlı.. Bu firmaların tümü de büyük ve güvenilir firmalardır. Burada firmadan firmaya tercih sebebi ancak ihtiyacınız olan implantın hangisinde olduğuna göre değişir. Bazı firmalar sadece 2 boy implant (büyük ve küçük şeklinde) üretirken, bazı firmalarsa bize 10-12 boy implant sunuyor.. Bu firmaların ürünlerinin kaliteleri arasında fark olduğunu düşünmüyorum. Önemli olan ihtiyacınız olan hacimde implantı bulmak.. Ayrıca içiniz rahat edecekse söyliyeyim; Türkiye'de bulunan tüm baldır implantlarının CE onayı bulunuyor.. Bu ürünler, ülkemizde CE onayı olmadan satış için sağlık bakanlığından izin alamaz. CE onayı hakkında geniş bilgi için şu linke tıklayın: CE onayı ne anlama geliyor?



sık sorulan sorular Soru: Meme büyütmede kullanılan silikonların bir süre sonra değiştirilmesi gerektiğini duyuyoruz. Bacak estetiğinde kullandığınız silikonları da bir süre sonra değiştirmek gerekir mi?

Cevap: Bir kere şu konuda anlaşalım; meme dokusu, implant koysanız da, koymasanız da ileriki yıllarda ameliyat olmaya adaydır; çünkü meme dokusu bez yapısındadır ve hormonal olaylardan çok etkilenir. Bayanların hamile kalması, kilo alıp vermesi, yaşlılığın etkisiyle dokuların gevşemesiyle sakması, geçen yıllar boyunca yerçekiminin etkisiyle meme dokusunun sarkması hep ameliyatla düzeltilebilecek şeylerdir. Yani bir bayan meme büyütme ameliyatı geçirmemiş olsa da muhtemelen ileriki yıllarda memesinden ameliyat olacaktır. Böyle bir şey bacaklar için sözkonusu değildir.. Hormonal etkiler, gebelik, geçen yıllar, baldırlarda bir değişiklik yapmaz. Baldır implantları da uzun yıllar içinde yıpranmazlar. Bu yüzden bu implantlar hayat boyu kalabilir; değiştirilmelerine gerek yoktur..





sık sorulan sorular Soru: Bu silikonlarda patlama yada sızma gibi bir sorun yaşanır mı?

Cevap: Baldır implantları, kesilip delinmedikçe yırtılmaz. Kesilip delinseler bile içlerindeki yüksek yoğunluklu medikal silikon akmaz, dağılmaz. Bu açıdan çok güvenlidirler.



sık sorulan sorular Soru: Bu ameliyatı ailemden (eşimden) habersiz olmaya niyetim var.. Olabilir mi?

Cevap: Mümkün değil.. Ameliyattan sonra bir kaç gün yürümeniz etkilenecek. Bir kaç gün normal yürüyemeyeceksiniz; bu yüzden ailenizin durumu anlamaması mümkün değil...



sık sorulan sorular Soru: Ameliyat kaç saat sürüyor?

Cevap: Uygun cerrahi aletlerle, tecrübeli bir cerrah yaptığında bu ameliyat 1 saati geçmez (her iki bacak dahil).





sık sorulan sorular Soru: Ameliyatı lokal anestezi ile yapma imkanı yok mu? Narkozdan korkuyorum da..

Cevap: Bu ameliyat lokal anestezi ile olmaz; çünkü implant, kas içi konmaktadır. Baldır kasını komple uyuşturamayız. Ben, hastanın belinden uyuşturulmasını da tavsiye etmem, çünkü hasta ameliyat boyunca yüzükoyun yatacaktır. Uyanık bir hasta için bile bu yatış pozisyonu zordur. Bu yüzden bu ameliyat için genel anestezi en uygun anestezi şeklidir.



sık sorulan sorular Soru: Ameliyatta kanama olur mu? Kan gerekir mi?

Cevap: Bu ameliyatta kanama neredeyse hiç olmaz. Hastaya vermek üzere kan bulundurmak kesinlikle gerekmez.. Ameliyat boyunca kanama sadece cilt kesisi yapılırken olur. Aşağıdaki fotoğraftaki gazlı bezler, her iki bacağına silikon baldır implantı konan bir hastanın ameliyatında kullanılmıştır. Ameliyattaki tüm kanama fotoğrafta gördüğünüz kadardır. Ameliyat en atravmatik ameliyatlardan biridir. İmplantlar, tamamen kas lifleri arasına konmaktadır. Kas dokusu kesinlikle kesilmemektedir, dolayısı ile kanama da olmaz.





sık sorulan sorular Soru: Hangi implantın konacağına nasıl karar veriyorsunuz? İstediğimiz implant konabiliyor mu?

Cevap: Her hasta için en uygun implantın seçimi aslında daha çok cerraha kalmıştır. Bacakları çok ince hastalarda, cerrahınız tecrübeli ise bacaklarınızı şekillendirmek için hangi implantı kullanması gerektiği bilir. Çocuk felcine bağlı asimetrisi olan hastalarda ise asimetriyi giderecek implantı doktorunuz seçecektir.. Cerrahınız bu seçimi yaparken bir çok parametreyi gözönünde bulunduracaktır (bu yüzden doğru implant seçimi kolay değildir, tecrübe ister); bacakların inceliği, bacak cildinin esnekliği, kullanılacak implant sayısı (1, 2, 3, hatta 4??), hastanın erkek yada kadın oluşu vs.. Ayrıca implant konduktan sonra ilk 1 sene içinde bacakların biraz daha hacim kazanacağını akılda tutarak, çok büyük implant kullanılmamalıdır.



sık sorulan sorular Soru: Bu ameliyatın geri dönüşü mümkün mü? Yani diyelim ki sonuçtan memnun kalmadım, implantları çıkarttırabilir miyim? Geride deformasyon kalır mı?

Cevap: Dilerseniz implantlar çıkartılabilir. Bu durum herhangi bir deformasyona yolaçmaz. Bu ameliyat tamamen geri dönülebilen bir ameliyattır. Daha önce, ameliyatı başarılı olsa da implantlarını çıkarttıran hastalarım olmuştu. Örneğin başka bir klinikte bacaklarına silikon implant ile bacak şekillendirme yaptırmış bir hasta, implantların çıkarılması için bana başvurmuştu. Aslında ameliyat sonucu oldukça başarılı idi. Hastaya neden implantları çıkarttırmak istediğini sorduğumda bana şu cevabı vermişti: 'Ben bu ameliyatı kocama güzel görünmek için olmuştum. Daha sonra boşandık ve bu ameliyat bana kocamı hatırlatıyor. Artık bu implantlardan kurtulmak istiyorum..'.. Sonuç güzel olmasına rağmen bayanın implantlarını çıkarttık.. Çıkan implantları bile istemedi.. Ameliyat sonrası bacaklarında hiç bir deformite oluşmadı. Bu gibi tecrübelerim sonunda şunu net olarak söyleyebilirim: 'Bu ameliyat tamamen geri dönüşümü olabilen, implantlar daha sonra çıkarılsa bile geride bir deformasyon bırakmayan bir ameliyattır..'



sık sorulan sorular Soru: Çocuk felci yüzünden bir bacağım diğerine göre ince. Bu silikon baldır implantlarıyla iki tarafı tam eşitleme şansımız var mı?

Cevap: Bu ameliyatlarda amacımız hiç bir zaman her iki bacağı santimi santimine eşitlemek değildir. Firmaların ürettikleri implantların çeşit sayısı çok azdır. Burada amacımız elimizdeki implantlardan en uygununu kullanıp bacaklar arasındaki asimetrinin dışarıdan bakınca dikkat çekmeyecek hale getirmektir. Görünüşte iki bacak arasındaki asimetri, dikkat çekmeyecek hale gelmiş olabilir; bununla beraber mezura ile ölçtüğünüzde iki bacak arasında halen bir kaç santim fark kalmış olabilir. İşte bu durumda sonucu başarılı sayıyoruz. Bazen şanslı hastalarda kullanılan implant, her iki bacak çevresini tam eşitleyebilir; ama her zaman bu garanti edilemez.. Ayrıca sokakta kimse kimsenin bacaklarının çevresini mezura ile ölçüp karşılaştırma yapmaz. İki bacak arasındaki asimetrinin farkedilmeyecek hale getirilmesi yeterlidir.





sık sorulan sorular Soru: Yabancı bir forumda okudum; bazı hastaların ameliyattan sonra dizini kırıp oturmakta zorlandığı söyleniyor. Böyle bir ihtimal var mı?

Cevap: Bu durum ancak implant iyice yerleştirilmediyse, çok yukarıda kalmışsa olabilir. İmplantın üstte kalan kısmı dizin arkasında kaldığından dizin kıvrılmasını zorlaştırır. Bu durumu önlemenin yolu şudur: implant yerleştirilirken tam anlamı ile kasın içinde kalmalıdır; yani implantı yerleştirdikten sonra artık kesi hattından ucu hiç görünmemelidir. İmplantı yerleştirirken açılan fasya ve ciltaltı dokulardaki kesiler kolayca dikilebilmelidir.



sık sorulan sorular Soru: Bacaklar hakkında bir istatistik var mı? Baldır çevreleri yada bacak boyu kaç santimse normal kabul ediliyor? Kaç santimse ince, kalın, kısa yada uzun kabul ediliyor?

Cevap: Bacak çevresi, bacağın baldır bölgesinde en kalın olduğu yerden ölçülür ve genellikle 34-36 santim olması normal kabul edilir.. Bacak çevresi, en kalın yerinde, 32 santimden az ise bacak ince kabul edilir..



sık sorulan sorular Soru: Normalde spor salonuna düzenli gidiyor, spor yapıyorum.. Ameliyattan sonra ne zaman spora devam edebilirim?

Cevap: Normalde daha ağır ameliyatlardan sonra (mesela karın germe, meme küçültme) spora 1 ay ara vermeniz gerekir. Bacak şekillendirme ameliyatı, karın germe yada meme küçültme gibi ameliyatlardan daha hafif bir ameliyattır ama implantlar direkt bacak kasının içine konmaktadır.. Bu yüzden en az 2 ay spor yapmamanız, ikinci ayın sonunda da yavaş yavaş başlamanız tavsiye edilir..



sık sorulan sorular Soru: Ameliyattan hemen sonra yürümede güçlük çekiliyormuş. Bu dönemde baston yada yürüteç kullanabilir miyim?

Cevap: Kesinlikle olmaz!.. Baston yada yürüteç, normal yürümenizi geciktirir. İyileşme döneminizin uzamasına yolaçar. Üçüncü gün yapılacak ilk kontrolünüzde bacaklarınızdaki sargılar açıldıktan sonra mümkün olduğunca çok yürümenizi tavsiye ederim.. Yürümek, iyileşme dönemini kısaltacaktır..





sık sorulan sorular Soru: Bazı hastalar ısrarla, bacaklarının yukarıdan aşağı dümdüz olmasını istiyor. Yani diz çevresi, baldır çevresi ve ayak bileği çevresi aynı kalınlıkta olsun istiyorlar. Bu, doğru bir istek mi?

Cevap: Bu durumu ben de anlamıyorum. Bacak ve kadın vücudu dediğinizde, bu şekilli bir yapıya sahiptir. Kadın vücudunun güzelliği, narinliği buradan kaynaklanır. Boyun, bel, ayak bilekleri, diz çevresi ince olsun istenir.. Göğüsler, kalça dolgun olsun, baldır kısmı hacimli olsun istenir. Ama nedense bazı hastalar diz-baldır-ayak bileği aynı kalınlıkta olsun istiyor. Dümdüz, odun gibi bir bacak kesinlikle estetik görünmeyecektir. Aşağıdaki resimlere bakınız, beğenilen hiç bir bacak yukarıdan aşağı dümdüz, odun gibi değildir..









Cevap: İnanılmaz bir şey ama ben artık bazı kadınların "sütun gibi bacak" lafını yanlış anladıklarını düşünüyorum. Sütun gibi derken, yukarıdan aşağıya aynı kalınlıkta, soba borusu gibi bacak kastedilmiyor!. Antik tapınakların sütunları gibi sütunlar da kastedilmiyor! Dümdüz, odun gibi bir bacağı kimse çekici bulmuyor!.. İnanılmaz ama "Gerçekten soba borusu gibi bacağınızı yukarıdan aşağı dümdüz mü istiyorsunuz?" diye sorduğum bazı hastalar "evet" diyor.. SÜTUN GİBİ BACAKLAR DERKEN BU KASTEDİLMİYOR! Böyle bir bacak güzel olabilir mi? Siz hiç bacakları yukarıdan aşağı dümdüz bir manken gördünüz mü?





sık sorulan sorular Soru: Ameliyattan hemen sonra ilk bir kaç günün ağrılı olduğu söyleniyor. Bu dönemde ağrıyı azaltmak için önerileriniz olur mu?

Cevap: İlk akşam hastayı mutlaka hastanede yatırıyoruz; çünkü hastanede narkotik etkili güçlü ağrı kesiciler yapılabilir. Ertesi sabah hasta kısa adımlarla yürüyerek taburcu olacak kadar ağrıları azalmıştır. Artık tablet ağrı kesicilerle devam edebilir. Taburcu olurken dolgu ve yüksek topuklu terlik giymesini öneriyorum. Bu tarz terliklerle hem ayakların topuk kısımları yüksekde durur (böylece baldır kasları gevşer ve ağrı azalır), hem de tabanları geniş olduğundan hastanın dengesini koruması kolay olur. Hastalar, evde ağrı kesici yanında kas gevşetici de kullanabilirler. Özellikle gece yatmadan 1 saat önce kas gevşetici de alırlarsa, baldır kasları gevşeyeceğinden geceyi rahat geçirirler. Baldır kaslarını gevşek tutmanın bir yolu da bacakları yatakta düz uzatıp dizlerin altına ufak bir yastık koymaktır. Böylece dizleri hafifçe bükülü olur ve baldır kasları yine gevşer.. Hastayı rahatlatır.










Op. Dr. Oytun İdil    (Plastik & Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı)
Adres: Rumeli cad. No:3 D:1 Nişantaşı, Şişli - İstanbul / Türkiye
E-mail: oytunmd@gmail.com
GSM: +90 533 569 0649    +90 505 296 5569    +90 553 985 8087
Muayenehane tel: +90 212 296 3656    +90 505 137 1393
Whatsapp: +90 533 569 0649    +90 553 985 8087